Kaikki muuttuu koko ajan; myös elämäntilanteet. Omassa elämässäni olen huomannut monta kertaa, että mikään ei auta haastavaan elämäntilanteeseen tai elämäntilanteen muutoksenhallintaan paremmin kuin liike ja liikunta, oli se sitten mitä tai millaista tahansa. Kun haaste, muutos tai mikä tahansa asia jyllää sisällä, aika auttaa aina, mutta ei pelkästään vaan myös toiminta. Omalla kohdallani liikunta. Kun liikuntaa jatkaa säännöllisesti aikansa, niin suurempikin ongelma tuntuu katoavan kuin itsestään ja mikä parasta vähäisin muistijäljin. Olen myös huomannut, että edes sillä, onko liikuntatuokio sosiaalinen tapahtuma, ei ole niin suurta merkitystä kuin itse liikkeellä ja sen parantavalla voimalla. Mikään ei ole parempaa lääkettä mielelle kuin esimerkiksi vetää lenkkitossut jalkaan ja lähteä purkamaan oloaan ja ajatuksiaan lenkkipolulle. Liikkuessaan luo paremman olon itselleen. Sieltä palattuaan on todella kuin uusi ihminen. Ja tiedän tämän kuulostavan kliseeltä, mutta oletko kokenut tämän? Vai ajatteletko tietäväsi tämän, koska näin kuulee sanottavan usein?

Tätä blogia kirjoittaessani kävin välillä lenkillä. Lenkin lopussa tajusin salamannopeasti kuinka mieleni haki ideoita koko lenkin ajan tähän kirjoitukseen. Hyviä ajatuksia tulvi mieleeni, osa on tässä kirjoituksessa ja osa tuli ja meni tajunnanvirtana. Tajusin myös samalla, että harvoin tulee niin sanottuja järkijuttuja pohdittua liikunnan aikana. Onko luovuus vallalla enemmän liikkeellä ollessamme? Onko ihminen rakennettu niin, että luova puoli on pomo ja järki onkin sen palvelija, renki? Luovalla ajatuksella ihminen voi tehdä hyvinkin järkeviä ratkaisuja, mutta harvoin päinvastoin, järkiajattelulla luovia ratkaisuja. Ja liike todellakin tehostaa luovuutta ihmisessä! Liikkeessä ollaan ihmisen järjen tuolla puolen olevan ydinolemuksen kanssa tekemisissä. Senhän näkee jo vauvoista, joille liike ja heiluminen on osa jokapäiväistä elämää ja arkea. Ei siis ihme jos tuntuu hyvältä luoda sisäinen kosketus ja apu ydinolemukseemme liikunnan avulla, kun meihin suunnataan jatkuvasti erilaisia ärsykkeitä ulkopuoleltamme.

Vielä lopuksi. Luin vähän aikaa sitten erittäin mielenkiintoisen tekstin Afrikassa asuvasta heimosta, jossa ei esiinny väkivaltaa lainkaan. Ei lainkaan. Kun asiaa ihmeteltiin ja tutkittiin, heimon jäsenet kertoivat, että kun heimon jäsenellä on ongelma, kaikki kylän asukkaat kokoontuvat kylän keskusaukiolle ja tanssivat kunnes ongelma katoaa. Ja tämä kuulemma toimii. Eli jälleen kerran, mikäs sen hienompaa terapiaa mielelle kuin liike ja liikunta; tanssi vielä erittäin luovana versiona. Tällä hetkellä elämme vielä aikalailla järkipainotteisessa suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, joka ei kaikilta osin tunnu aina toimivan…muttamutta ehkäpä ajat muuttuvat myös liikkeen avulla!

Liikkukaa ja kokeilkaa itse!