Elämän kohtuullistaminen ei ole ihan uusi asia. Ei edes Suomessa. Nettikeskusteluissa ja blogeissa aihetta on ehditty käsitellä jo jokusen vuoden ajan. Asiantuntijana toimii Mari Koo kavereineen. Mari on pop!

Yle uutisoi tästä nousevasta trendistä alkuvuonna Voimalassa (17.2.2010) sekä verkossa, jossa asia kiteytettiin näin:

Downshifting - mitä se on?

* Downshifting on alunperin Yhdysvalloissa syntynyt ilmiö, jolla tarkoitettiin ylemmän keskiluokan vapaaehtoista muuttamista halvemmille asuinalueille.
* Downshifting-sanalle ei ole varsinaista suomennosta, on kuitenkin puhuttu elämän kohtuullistamisesta tai vapaaehtoisesta vaatimattomuudesta.
* Ajatuksena on mielekkäämmän elämänrytmin saavuttaminen esimerkiksi työntekoa ja kuluttamista vähentämällä.

 

Vähemmän työtä, enemmän elämää. Tämähän kuulostaa hyvältä!

Leena Laakso totesi Kauppalehden kommentissaan (9.6.2010), että downshifting luo markkinapotentiaalia. Itse uutinen kertoi kuluttajien kiinnostuksesta hyvinvointimatkailuun. Leena on päätellyt, että juuri downshiftaus on lisännyt esimerkiksi chi-, jooga- ja retriittilomien myyntiä.

Tämähän alkaa taas kuulostaa siltä, ettei lomallakaan voi höllätä. Kaikki aika koko ajan on käytettävä hyödyksi ja oltava itse aktiivinen ja osallistuva. Kuinka muuten tällaista elämän kohtuullistamista toteuttavat ne, joilla ei ole varaa tai mahdollisuutta wellness-lomaan?

Vai onkohan downshiftaamisesta tulossa median lempilapsi, joka halutaan löytää ihan kaikkialta. Kuka enää jaksaisikaan jauhaa sosiaalisesta mediasta.

Taidan omalla kohdallani unohtaa elämän kohtuullistamisen. Vähemmän työtä ja parempi mieli kyllä kelpaisivat. Lomalla haluan kuitenkin pötköttää päivät pitkät, pulikoida meressä ja nauttia drinksun tai pari laiturinnokassa. Aivan kuten tähänkin asti.

 

p.s. Vakiintunutta suomenkielistä termiä downshiftaukselle ei ole. Kielenhuoltaja Jussi Rosti suosittaa leppoistamista. Ei huono!