Jotkut asiat unohtuvat niin helposti, kuten se, miten paljon pikkulapset tarvitsevat huomiota, pyllyn pyyhkimistä ja nenän niistämistä – ja miten vähän aikaa jää kaiken muun tekemiseen, kuten ruoanlaittoon. Omat lapseni ovat jo isoja ja omatoimisia, joten kun taloon pölähti yökylään veljeni neljä alle 10-vuotiasta, tarvitsi kaivaa vanhat, hyväksikoetut reseptit esille. 

 

Vaikka intohimoinen kokki olisitkin, kolmen ruokalajin gourmet-illalliset kannattaa jättää toiseen kertaan. Nopeaa ja yksinkertaista sen olla pitää. Minusta on kuitenkin aina ollut tärkeää, että ruoka maistuu hyvältä, joten mautonta vatsantäytettä en suostu laittamaan.  Mitä sitten ruoaksi, kun pienokaiset pyörivät jaloissa ja välillä on käytävä ostoksilla leikkikaupassa ja niistettävä nuhaisia neniä. Onneksi on käsidesinfiointiaine!

 

Niin lapset kuin aikuisetkin pitävät pastaruuista, joten lasagnea laittamaan. Unohda työläs kahden kastikkeen teko. Johan se maitokastike ehtisi palaa pohjaan, kun olet tappelua tuomaroimassa. Tässä versiossa teen maukkaan tomaattikastikkeen kalkkunan jauhelihasta ja vihanneksista. Olen tehnyt tätä kymmeniä kertoja eikä yksikään lapsi ole koskaan valittanut vihanneksista, jotka on pilkotttu pieniksi paloiksi ja salakavalasti sekoitettu täytteeseen. Tämä on myös hieman kevyempi versio lasagnesta – kalkkunajauheliha sisältää rasvaa alle 10 prosenttia. Kevytjuustoraaste ja täysjyvälasagnelevyt tekevät ruuasta vielä ravitsemuksellisesti paremman.

 

Tämän lasagnen valmistaminen vaatii suhteellisen vähän aikaa lieden ääressä seisomiseen. Teet kastikkeen, annat sen muhia vartin, kokoat lasagnen ja laitat runsaaksi puoleksi tunniksi uuniin. Anna vetäytyä folion alla kymmenisen minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa raikkaan vihreän salaatin kera.

 

Pian istuuduimme pöytään ja kaikilla oli annoksensa enemmän tai vähemmän pilkottuna edessään. Lapset söivät innolla. Minä olin tyytyväinen. Ainut, mitä kaipasin, oli lasillinen hyvää italialaista punaviiniä lasagnen kyytipojaksi. (Viinimaissahan viini on maitoon verrattava maataloustuote ja kuuluu jokaiseen ateriaan ja varsinkin lauantai-iltaan.)  Vesi sai kuitenkin riittää. En kaivannut enää lisää ”totuuksia lasten suusta”.

 

Pidän ruoanlaitosta ja kokkaan usein myös siskoni luona Pohjanmaan perukoilla vieraillessani. Siellä hänen lapsensa ovat jo päiväkodissa valistaneet hoitotätejä, että ”aina kun meidän täti Espoosta tulee käymään, meidän äidin pitää juoda viiniä sen kanssa.”

Buon appetito!

 

Kalkkunalasagne kuudelle

400g kalkkunan jauhelihaa

suolaa, pippuria, yrttimaustetta

1 tlk (4dl) maustettua tomaattikastiketta (esim. Pirkka Luomu tomaattikastike)

1 rkl kanafondia

pala purjoa

pieni kesäkurpitsa

1 paprika

1 rkl juoksevaa hunajaa

12 täysjyvälasagnelevyä

n. 200g juustoraastetta

 

Ruskista jauheliha kevyesti öljytyssä paistokasarissa ja mausta. Lisää tomaattikastike, fondi sekä hienonnettua purjoa, paloiteltua kesäkurpitsaa ja paprikaa. Lisää hunaja ja n. 1 dl vettä. Hauduta seosta kannen alla 15 minuuttia.

Jaa kastike ja lasagnelevyt vuokaan niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on kastiketta. Ripota väleihin ja päälle juustoraastetta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 35 minuuttia. Anna vetäytyä foliolla peitettynä 10 minuuttia ennen ruokailua. Tarjoa vihreän salaatin kera.

 

(Kuva lasagnesta.)

Kuvateksti:

Helppo lasagne saa mehevän maun tomaattikastikkeesta. Maitopohjaista juustokastiketta ei tarvita.