Kaikki muu on turhaa paitsi purjehtiminen! No, pieni moottorivenekin kyllä käy. Ja tämä kesä olikin mitä parhain veneilypuuhiin.

Perheemme, joka asustaa kahden ison vesistön välissä Tampereella, on harrastanut veneilyä jo useamman kesän ajan, mutta tänä kesänä päätimme kuljettaa veneemme oikein Päijänteelle asti. Tosin kesti vähän aikaa ennenkuin totuimme naapurivenepaikkojen yli kymmenmetrisiin "jahteihin". Huomasimme kuitenkin, että tärkeintä kaikille oli vesille pääseminen, kokoon ja puitteisiin katsomatta.

Päijänne on aivan mahtava vesistö. Upeita selkiä, hiekkarantoja, kirkasta, juomakelpoista vettä - ja vähän karikkoja ja kiviä. Väylät olivat pikkuisen eri luokkaa kuin mihin kotivesillä olimme tottuneet. Ja kaiku ilmoitti usein keskisyvyydeksi reilusti yli 20 metriä, joten aika huolettomasti sai ajella ja rantautua.

Veneilijöiden virkistysalueista Päijänteellä huolehtii "Roska Roope". Roope-palvelut ovat www.pidasaaristosiistina.fi ry:n ylläpitämiä, pääasiassa vesilläliikkujille tarkoitettuja jätehuoltopalveluja ja retkisatamakohteita. Näitä Roska-Roope -tunnuksella merkittyjä kohteita löytyy yhteensä noin 200 merialueilla ja järvi-Suomessa. Tietoa maihinnousupaikoista löytyy lisäksi linkistä
www.paijanteenvirkistysalueyhdistys.fi

Oli aivan upeaa nousta maihin ja löytää rannasta normi keittokatoksen ja puuseen lisäksi sauna, joka oli kaikkien matkalaisten käytettävissä, pientä korvausta vastaan. Järvivedethän suorastaan houkuttelivat uimaan tänä kesänä - eikä Päijänteellä ollut pelkoa sinilevästä. Näimme myös hienoja, vanhoja aluksia, joihin oli rakennettu oma sauna. Sen tunnisti katolla tupruavasta savutorvesta, huuruisesta takaikkunasta sekä punakoista ihmisistä, jotka pulahtivat veneestään järveen. Ihana tapa matkustaa ja rentoutua. Muutenkin näkyi useita venekuntia, jotka selvästi viettivät viikkotolkulla aikaa veneillen. Kateeksi kävi!

 
 No, kesän aurinkoa sai talteen. Nyt on hyvä suunnata syksyn ja talven pimeyttä kohti!