(kuva esityksen pressikuvista)

Kun Wicked-huumasta on alettu heräillä tähän velhottomaan maailmaan, on aika ottaa askel kohti raaempaa todellisuutta.

Viktor Drevitski  ohjaa studio Elsaan Mihael Durnekovin palkitun draamanäytelmän Sekunda. Tänään markkinointiosasto pääsi seuraamaan harjoituksia. Äänisuunnittelija Killi Saarikko on ollut kipeänä – Viktor painotti, että kyseessä on flunssa, ei vaikkapa aids – joten näytelmässä ei ollut musiikkia tai muitakaan äänitehosteita, jotka koneellisesti tuotetaan.  

Äänen puuttumisesta huolimatta esitys oli vaikuttava. Salin pimeydessä raapustin papereihini tällaisen analyysin: ” Sekunda kertoo tämän päivän todellisuudesta ja monista eri tavoista paeta sitä”. Vaikka näytelmä sijoittuukin Moskovaan, ihan hyvin paikkana voisi olla Helsinki. Karua, mutta totta.

Yllättävää kauneutta löytyy tässäkin tapauksissa tilanteista, joista sitä ei olisi uskonut löytyvän. T ässä voi olla mielipide-eroja, mutta kohtaus, jossa Eppu Salmisen näyttelemä kirjailija Filip kömpii humalassa kylpyyn örähdellen ja mitään peittelemättä on kaunis. Syy, miksi se on kaunis, on teatterin taiassa: Eppu riisuutuu humalaisen hoipertelevasti ja kiipeää vaivalloisesti upeaan, vaaleaan ja ajan patinoimaan tassujalka-ammeeseen. Hän asettuu kylpemään ja yhtäkkiä alkaa sataa lunta. Lumihiutaleet tanssivat hiljaa humalaisen kirjailija rauhoittuneen, paljaan kehon ylle, ammeen ja lopulta koko näyttämön ylle. Ja tästä kohtauksesta puuttui vielä musiikki!

Kun on tunnin katsonut ja kauhistunut ihmisen raakuutta ja epätoivoa, äidin (upeat Hannele Lauri ja Eija Vilpas) raastavaa huolta ja surua, tämä puhdas ja kimalteleva, rauhallinen lumisade on pakahduttavan kaunis näky.

Harjoituksista kävelin graafikkomme kanssa syömään ja yllättävää kauneutta löytyi myös ravintolastamme: teatterinjohtaja Asko Sarkolalla oli syntymäpäivä ja hän tarjosi kakkukahvit kaikille! Äsken minut ihastuttanut Eppu Salminen tuli perässämme ja jäimme juttelemaan siitä, miten turmiollista voi olla, jos ottaa ruokaa luottaen ovelle printattuun ruokalistaan, jossa valitsemasi lounaan perässä lukee (VL). Ja sitten se ei olekaan VL, vaan kirjaimet ovat jääneet siihen vahingossa, edellisestä listasta.  Yllättävää, muttei kaunista.

 Seuraavaksi Kulissikierros vie naamiointi-osastolle.