Liikematkustuksen kustannustehokkuus – mitä se todellisuudessa on ja kuka on vastuussa kustannustehokkaasta liikematkustuksesta?
 
Liikematkustus elää murrosta, jossa kaikki osapuolet taistelevat omasta hyvinvoinnistaan. Liikematkustuksen palveluntuottajat painiskelevat taloudellisten tosiasioiden parissa, liikematkustajat pohtivat omaa hyvinvointiaan ja liikematkustusta ostavat yritykset kannattavuuttaan. Palveluntuottajien kesken kilpailu on kovaa ja hinnat on poljettu alas. Tosin uuden hinnoittelun lopputuloksena on monesti matkustus ilman palveluja. Onko se kustannustehokasta?
 
Miten tämä kaikki edellä mainittu näkyy liikematkustajan matkapäivässä?
 
Onko se
-          tungosta
-          jonoja turvatarkastuksiin
-          ahtautta lentokoneessa tai muussa matkustusvälineessä
-          odotusta lentokentillä
-          kiertomatkoja – monta pysähdystä eri lentokentillä ennen määränpäätä
 
vaiko
-          liikematkustuksen tarkempaa ohjausta
-          vaihtoehtoisia tapoja kohdata matkustamatta
-          enemmän aikaa perheelle ja ystäville
-          turvallisuutta
 
Ostavan yrityksen ja liikematkustajan vastuut liikematkustuksen kustannustehokkuudessa ja matkustajan hyvinvoinnissa.
 
Väitän, että liikematkustuksen kustannustehokkuus ensisijaisesti lähtee ostavan yrityksen ja liikematkustajan hyvästä yhteistyöstä eikä liikematkustuksen halvoista hinnoista palveluja karsimalla.
 
Ohjaamalla matkustusta oikein, järkevällä matkustuspolitiikalla ja noudattamalla tätä matkustuspolitiikka saadaan liikematkustus toimimaan kustannustehokkaasti ja liikematkustajan hyvinvointi taattua.
 
Liikematkustajana pohdi mistä liikematkustuksen kulut syntyvät ja muista, että sinulla ja yrityksellä on yhteiset päämäärät – toimi siis seuraavasti: 
 
-          Älä matkusta turhaan
-          Älä matkusta monen pysähdyksen taktiikalla vaan turvallisesti kerralla perille
-          Maksa siitä, ettei sinun tarvitse jonottaa turvatarkastukseen tai siitä, että saat levätä tai tehdä töitä rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä matkasi aikana
-          Älä maksa 200 € sämpylästä tai kahvista alle parin tunnin liikematkalla