Ajanhallinta on tämän päivän ihmiselle välttämätön taito. Aiheesta löytyy ohjeita, oppaita, kursseja ja koulutusta. Monenlaista apua on saatavissa. Aikaa voidaan jakaa työaikaan, ihmissuhdeaikaan, virkistysaikaan, mitä erilaisempia määritelmiä löytyy. Pienten lasten vanhemmille löytyy omia oppaitaan, miten saada aika riittämään työlle, lapsille, perheelle ja vielä sitä omaakin aikaa pitäisi löytyä, että jaksaa sitten taas sitä työtä, lapsia ja perhettä.

Miten ihmeessä ihminen ei enää saa aikaansa riittämään oikein mihinkään? Monet työt hoituvat huomattavasti helpommin kuin menneinä aikoina. Paikasta toiseen hurautetaan autolla, puhelin on kaikilla ja posti kulkee sähköisesti. Nykyihmisellähän siis pitäisi sitä aikaa olla yllin kyllin. En muista koskaan kuulleeni, että omilla vanhemmillani olisi ollut ajanhallinnassa ongelmia. En itse asiassa muista, että he olisivat koskaan edes maininneet moista sanaa, ajanhallinta.

Onko niin, että mitä enemmän ihminen yrittää aikaansa hallita, sitä enemmän siihen kuluu aikaa? Täytetään kalenteria, tehdään tehtävälistoja, laitetaan muistutuksia, luodaan muistisääntöjä, tehdään sähköpostiin automaattisääntöjä, nuo sähköpostit suoraan sinne, nuo tänne.. Kaikkeen tähän kuluu tuhottomasti aikaa. Onko kaikki nykyajan ns. tehokas ajankäyttö ja sen opettelu vain sittenkin ajan tuhlaamista?

Miten muuten ajauduin pohtimaan ajanhallintaa? Ehkä siksi, että aikani ei tunnu olevan hallinnassa. Sähköpostilaatikko on täynnä, tekemättömiä töitä on jonossa, harrastukset ovat jääneet ajanpuutteessa, koulutehtävät ovat myöhässä ja perheen vuoksi on huono omatunto.

Nyt loman kynnyksellä yritän saada tekemättömät työt listattua, sähköpostin tyhjennettyä, koulutehtävät ajantasalle ja lomallani paikkaan perheen ja harrastusten aikavajetta. Syksyllä taidan etsiä jonkun ajanhallinnan kurssin.

Miten Sinä hallitset aikaasi? Anna ihmeessä joku vinkki!