Se tuli ihan tyhjästä se idea. Törmäsin kirjakaupassa mielenkiintoiseen Feng shui kirjaan ja ostin sen oitis. Kirjaa lukiessani myös jostakin alitajunnan syövereistä kimposi 10 vuotta sitten käydyn Feng shui-kurssin opit pintaan ja aiheuttivat muutosaallon työpaikallani.

Viikon mittaisen intensiivisen yksinopiskelun johdosta aloin tutkia työpaikallani aivan kaikkea. Tunnustelin ilmapiiriä, tarkastelin ympäröiviä rakennuksia, parkkipaikkoja, ilmansuuntia, valoa, maan muotoja ja paljon, paljon muuta. Tarkastelin myös työilmapiiriä, ryhmähenkeä ja työylpeyttä ja huomasin niissä olevan korjaamista.

Feng shui ei ole uskonto- se on tapa elää

Feng shui ei ole uskonto, eikä filosofia, vaan tapa elää harmonisesti ympäristön ja luonnon kanssa. Mikään ei ole pysyvää luonnossa ja kaikki muuttuu koko ajan. Jos tämän pystyy hyväksymään, voi samalla löytää harmonisen elämän avaimen.

Viisi elementtiä

Feng shui perustuu viiteen elementtiin, joita ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Luonnosta ja myös jokaisesta ihmisestä löytyy nämä elementit, mutta useimmiten jokin niistä on muita vahvempi. Jos taas jokin elementti puuttuu, emme voi hyvin. Joskus kaipaamme erityisesti jotain elementtiä ja voimme hyvin saadessamme sitä erityisen paljon, mutta periaattessa viiden elementin tulee aina olla tasapainossa.

Bagua

Bagua kuuluu feng shuin tärkeimpiin symboleihin ja välineisiin. Bagua-symboli koostuu feng shuin ytimestä ja kahdeksasta erilaisesta trigrammista. Feng shuin ydin kuvaa tasapainoa ja harmoniaa. Trigrammit edustavat baguan kahdeksaa eri tavoin dynaamista aluetta, jotka tukevvat ja ravitsevat toisiaan kiertokulun mukaisesti. Kutakin aluetta vastaavat eri elementit ja ne liitetään eri ilmansuuntiin. Kun bagua venytetään nelikulmioksi, saadaan matemaattinen koodi avattua. Lukujen summa, vaaka- ja pystysuoraan on aina viisitoista.

Jokaisella ihmisellä on elämänala, jolla kaikki ei suju halutulla tavalla. Kyse voi olla terveydestä, rakkaudesta tai työelämästä. Baguaa voi käyttää elämän järjestämiseen. Se ei ole ”ihmekuuri” ongelmien ratkaisemiseen, mutta se on hyödyllinen väline joka avulla voi vahvistaa eri elämänaloja. Baguan avulla voi paikantaa elämänalojen sijainnit kodissa ja puutarhassa.

Muutokset käyntiin pohjapiirustusta apuna käyttäen

Kaikki muutokset lähtevät siitä, että huoneesta, talosta tai kodista piirretään tarkka pohjapiirustus. Tämän päälle asetetaan bagua, niin että numero 1 on aina pääsisäänkäynnin kohdalla. Pohjapiirros jaetaan 9 yhtä suureen osa-alueeseen ja numeroidaan baguan mukaan. Näihin alueisiin sijoitellaan alueille sopivia elementtejä, värejä, valoja yms. riippuen siitä, mihin elämänalaan muutoksia halutaan tehdä.

Usein emme voi vaikuttaa kotimme tai työpaikkamme arkkitehtonisiin ratkaisuihin, mutta sisimpään voimme vaikuttaa.  Kaikki se mitä luomme voi saada aikaan muutoksia elämässämme.  Värit, muodot, materiaalit, taulut ja huonekalut vaikuttavat fyysiseen hyvinvointiimme, ajatuksiimme, aikaansaannoksiimme, tunteisiimme ja keskittymiskykyymme.

Ajattelin kokeilla oppeja käytännössä aloittaen omasta työhuoneestani. Piirsin itse mittojen mukaisen pohjapiirustuksen. Ensimmäinen muutostavoitteeni kohdistui työilmapiiriin ja yleiseen viihtyvyyteen.

Työympäristön parantaminen

Raivaa pois

Turha roina on pysähtynyttä energiaa. Huomasin pöydällä ja hyllyillä lojuvan vanhoja rojuja, jota en ole pitkään aikaan käyttänyt. Feng shui opettaa, että pysähtynyt energia väsyttää, tekee tokkuraiseksi ja aiheuttaa turhaumia ja negatiivisuutta. Niinpä siivosin ensimmäiseksi kaikki hyllyt ja kaapit. Mapitin paperit uuteen järjestykseen ja heitin pois sellaiset, joita en enää tarvitse. Pyyhin pölyt arkistokaappien päältä ja mappien välistä, avasin ikkunan ja annoin raikkaan tuulen tulvia sisään. Olin lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen ja tunsin kuinka huoneeseen tulvi elämänmyönteistä energiaa.

Järjestä

Seuraava prosessi oli järjestäminen. Hyvä säilytysjärjestelmä säästää paljon energiaa, koska asioita tarvitessaan niitä ei joudu etsimään. Nimesin mapit uudestaan ja tein saman myös tietokoneen sisällä. Järjestin ja uudelleen nimesin kansiot ja kävin läpi kaikki tiedostot.

Istu voimasijassa

Jos istuu jatkuvasti toimistossaan suojaamattomassa työhuoneessa, kehoon kertyy valtavat määrät stressihormoneja ja itsetunto kärsii, neuvotaan Feng shuissa. Mahdollisuuksien mukaan pitäisi asettua niin, että takana on seinä, sivuilla on tuet ja katse on koti ovea tai huoneen aktiivisinta kohtaa. Omassa huoneessani ei ollut mahdollisuutta siirtää työtasoa voimasijan suuntaisesti oikein, joten asian parantamiseksi on tehtävä joitakin muita muutoksia.

Kasvit, vesi ja hyvä valo

Kasvit tuovat mukanaan luonnollista elämää ja puhdistavat ilmaa, mikä on erityisen tärkeää tietokoneiden keskellä. Rönsylilja, kaarisaniainen ja viirivehka ovat hyvin tehokkaita ilmanpuhdistajia. Hiukkaset imeytyvät sisään lehtien kautta, kulkeutuvat juuriin ja neutraloituvat ravinteiksi. Tutkimuksissa on todettu stressitasojen pienenevän, kun ihmiset katselevat kauniita, reheviä ja vehreitä luonto- ja puutarhakuvia ja rauhallista vettä. Lisäksi verenpaine laskee , pulssi vakautuu, käsien hikoilu vähenee ja pupillit asettuvat tavalliseen kokoonsa. Siksi näitä kuvia kannattaa tuoda työpaikalle. Myös valaistuksella on suuri merkitys ja on tärkeää että työkohteen valaiseminen on hoidettu hyvin.

Muutokset ja lumipalloefekti

Tein kokonaisen työpäivän töitä uudelleen järjestelyjen kanssa. Toin työpöydälle kotoa viirivehkan ja seinähyllylle rönsyliljan, ikään kuin varmistaakseni levollisuuden ja puhtaan ilman. Asettelin pöydälle myös muutamia kauniita esineitä. Seinälle katse-etäisyydelle kiinnitin kauniin julisteen, jossa liljan kukka on pienillä kivillä täytetyn vesialtaan reunalla. Pöydän kulmalle ostin vielä kaksi tuoksukynttilää, joita poltan aamuisin. Tuoksu on raikas ja rauhoittava.

Työtoverini huomasivat tekemäni muutokset ja sain aikaan lumipalloefektin. Feng shui-keskustelu käynnistyi seuraavana aamuna aamukahvipöydässä ja käytävän muutkin naiset ottivat vinkistä vaarin ja alkoivat innokkaasti siivota ja sisustaa omia työhuoneitaan.

Ja kuinka ollakaan, samana päivänä taloon saapui fysioterapeutti tarkastamaan ja korjaamaan työpisteiden ergonomiaa. Tätä käyntiä olimme odottaneet jo muutaman kuukauden. Lieneekö feng shuista apua asian järjestymisessä …?

Muutosten jälkeen olo on ollut levollinen, mutta virkeä, työpaikalle tulo tuntuu kodikkaammalta ja oma työpiste on nyt viihtyisä. Nähtäväksi jää, mitä muita muutoksia elämässäni tapahtuu!

Lähde: Elämäntapana Feng Shui – Agneta Nyholm Winqvist