Teksasin esivaalivoiton myötä republikaanien Mitt Romney varmisti puolueensa ehdokkuuden USA:n presidentinvaaleissa. Sen myötä speksit alkavat olla kohdillaan. Vaalit pidetään marraskuussa, mutta jo nyt on helppoa ennustaa, mitkä seikat leimaavat jenkkien äänestyspäätöksiä.
  1. Barack Obaman sädekehä on haalistunut
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Obama olisi vaaleissa altavastaaja. Valtakunnalliset gallupit pitävät häntä edelleen kärjessä. Toki valtakunnallinen äänimäärä ei USA:n pressanvaaleja ratkaise, vaan osavaltiokohtaisten valitsijamiesten määrä, mikä taas johtaa siihen, että lopullinen tulos määrittyy muutaman vaa’ankieliosavaltion tuloksen mukaan. Saihan George W. Bushkin vuoden 2000 vaaleissa puoli miljoonaa ääntä vähemmän kuin kilpakumppaninsa Al Gore, mutta voitti valitsijamiesmäärässä.
  1. Mitt Romneyn on pakko nuoleskella republikaanien äärioikeistoa
Ja tässä tapauksessa on täysin oikeutettua puhua todellisesta foliohattujengistä. Republikaanien laitaoikeistoa leimaa ”Guns, God and Country”-ajattelu, ja juuri tämä porukka on vastustanut vanhastaan maltillisen Romneyn valintaa republikaanien ehdokkaaksi koko esivaalikiertueen ajan. Ilman heidän ääniään Romneylla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia Obamaa vastaan.

Romney oli 2003-2007 USA:n liberaaleimman osavaltion Massachusettsin kuvernööri ja tuli tunnetuksi abortin ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajana. Äärioikeiston kosiskelemiseksi hän on sittemmin kääntänyt kelkkansa kaikissa arvokysymyksissä. Foliohattujen miellyttäminen ajanee osan maltillisista äänestäjistä Obaman leiriin.
  1. It’s the economy, stupid
Bill Clintonin vuoden 1992 kampanjan sisäinen slogan leimaa vaaleja tällä kertaa tosissaan. USA:n työttömyys ei heltiä ja valtion velka kasvaa. Talouspolitiikassa Romneyn ja Obaman välinen ideologinen juopa tulee selvästi näkyviin: Romney kannattaa leikkauspolitiikkaa ja veronkevennyksiä, Obama talouden elvytystä.

Mitt Romney kehuu vuolaasti näyttöjään työpaikkojen luojana ajoilta, jolloin hän työskenteli mm. sijoitusyhtiö Bain Capitalin toimitusjohtajana. Ei ole sattuma, että Obama on puheissaan kyseenalaistanut juuri nämä Romneyn ansiot. Yksityisellä sijoituspääomalla on talouskriisin keskellä edelleen huono maine.   
  1. Negatiivinen mainonta
Ei se, mitä minä teen oikein, vaan se, mitä sinä teet väärin. Täyttä vittuilua. Kuvat puhukoot puolestaan: 1, 2.
  1. Money talks, bullshit walks
Mitt Romneyn valintaa tukeva epävirallinen kampanjarahasto – ns. SuperPAC – oli kerännyt huhtikuuhun mennessä suurilta pörssiyhtiöiltä 43 miljoonaa dollaria. En tiedä Obaman vastaavia lukuja, mutta tokkopa istuva presidentti kilpailijastaan jälkeen jää. USA:ssa presidentiksi mennään kassan kautta.

That’s all folks! Nyt popparit ja kaljat esiin. USA:n presidentinvaalit ovat ehdottomasti maailman parasta tosi-TV:tä!

Lue lisää: MSNBC, Barack Obama, Mitt Romney

Kuva: http://www.freedigitalphotos.net