Jurmalan viehättävät puuhuvilat
 
Se oli tiedossa, että Jurmalassa, Latviassa, on pitkä hiekkaranta ja vanhoja rakennuksia, mutta vasta käynti paikanpäällä helatorstaina 17.5.2012 paljasti, että kysymys oli paljon isommasta ja viehättävämmästä alueesta kuin olin ajatellut. Vanhoja rakennuksia on tuhansia ja niitä kunnostetaan kaiken aikaa. Ja hiekkarantaa on kymmeniä kilometrejä.
 
1338403948_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hiekkarantaa on 32 kilometriä.
 
Päivä oli sateinen, mutta päätimme silti lähteä tutustumaan 20 kilometrin päässä Riikan keskustasta olevaan Jurmalaan. Otimme taksin ja hurautimme Jurmalaan konserttitalon viereen lähelle rantaa. BalticTAXI on luotettava taksiyhtiö www.baltictaxi.lv. Paikalle pääsee myös puolessa tunnissa junalla . Juna-asemia on useampia. Lentokentältä on BalticTAXIn mukaan 8 minuutin ajo Riikan keskustaan ja 11 minuutin ajo Jurmalaan. Monet valitsevatkin majoituspaikakseen nykyään rauhallisen Jurmalan. Alueella on useita tasokkaita hotelleja. www.amberhotel.lv,
 http://www.hoteljurmala.com/

Hiekkarantaa näytti olevan silmänkantamattomiin. Sesonki ei ollut vielä alkanut, mutta paikka ei silti ollut täysin autio, vaan kioskeja ja ravintoloita kunnostettiin ja juomia vietiin varastoon.

Dzintarin konserttitalon ilmoitustaululta kävi ilmi, että esiintyjät tulevat olemaan tasokkaita artisteja. Venäläinen huippukapellimestari Valerij Gergiev oli tulossa johtamaan. Kyseessä on siis vähän toisenlainen ”biitsi” kuin Yyterin sannat tai Kalajoen hiekat.
 
Koska paikka eli vielä hiljaiseloa, oli helppo kävellä pitkin rantavallin takana olevaa Juras iela -katua ja pysähtyä talojen porteille katselemaan tarkemmin ja ottaa valokuvia ilman, että asukkaat olisivat häiriintyneet. Pihoilla oli lähinnä rakennusmiehiä kunnostamassa paikkoja.
 
Jurmalan huvilat ovat saaneet rappeutua, mutta nyt näyttää olevan todellinen buumi käynnissä niiden kunnostamisessa. Venäläiset oligarkit ja muut rahakkaat ovat kiinnostuneet villojen kunnostamisesta. Muutamia uusia taloja on joukossa, mutta yleisesti ottaen alue on kokonaisuus, joka tuntuu harmoniselta ja yhtenäiseltä.
 
1338404108_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kunnostettuja huviloita on ilo katsella.
 
Vanhat huvilat ovat puusta, ja ne on rakennettu 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Paikallinen museoviraston valvoo niiden kunnostamista. Jurmala on ollut Unescon maailmanperintölistalla vuodesta 1998.
 
Venäläiset ovat lomailleet Jurmalassa aina. Myös Neuvostoliiton aikaan se oli suosittu lomakohde. Neuvostoajan mentyä alueen suosio oli jonkin aikaa alamaissa, mutta nyt Jurmala on taas suosiossa ja aluetta uudistetaan ja korjataan koko ajan. Sahattu puu tuoksui sateen jälkeen Jurmalassa helatorstainakin. Päivä on tavallinen työpaivä Latviassa.
 
1338404194_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Jotkut isommat talot sisältävät useamman lomahuoneiston.
 
 
Meripihkakoruja on tullut ostettua jo aikaisemmin Tallinnasta, mutta innostuin silti vihreän meripihkan ja hopean modernista yhdistelmästä kävelykadulla Amberstore-liikkeen korvakoruissa. www.amberstore24.com
 
Vihreä väri meripihkassa on harvinaisin ja sen takia ostajia kuulemma harhautetaan erilaisin keinoin. Keltaisesta tai vaaleanvihreästä meripihkasta tehdään vihreämpää erilaisilla taustoilla tai maalaamalla.
 
Suosittelen käyntiä Jurmalassa. Olitpa kiinnostunut kulttuurista, rantaelämästä tai spa-hoidoista!
 
www.liveriga.com
http://www.liveriga.com/en/1198-dzintari-concert-hall