Maa on jaettu ABC-piireihin. Kunkin piirin merkkinä on vihreän-oranssi peukalo minareettimaisen pylonin  huipulla. Lähiöiden ostoskeskukset tyhjentyvät, apteekit, pankkiautomaatit katoavat keskustoista, viinaa saa enää vain valtateiden liikennemyymälöistä – mikäpä pikkukunta pystyy valtaväylien kävijämääriä selättämään  – eläköön  siis ABC-Suomi!


Minne menen, jos haluan automatkani aikana nauttia lounaaksi vaikkapa muikkuja Savossa? Entä rössypottua Oulussa, nahkiaisia Porissa, poronkäristystä Rovaniemellä? Viesti kuuluu: me ABC:llä tarjoamme sinulle grillipihvin ranskalaisilla ja liotetuilla pakastevihanneksilla Hangosta Ivaloon ja vielä paluumatkallakin. Unohtamatta ”lapsen parasta tavaraa”, hampparia. Syö siis kiltisti bonuksesi ja unohda maakuntaherkut!


Kutsuessani  asiakkaita työpaikalleni Uponoriin  joudun usein neuvomaan tien. Kaikki selviää kun on varmistettu, että kyseessä on todellakin paikka Villähteen ABC:ltä oikeaan. Eli hikisen Villähteen ABC on tunnetumpi kuin suuri kansainvälinen muovialan konserni! Vaan eihän se ole vielä mitään verrattuna siihen, että  Lahti on monelle helsinkiläisille jokin hyppyrimäkikylä Renkomäen ABC:n takana.  Ja kuka muuten tiesi Kuortti-nimisen paikkakunnan olemassaolosta muutama vuosi sitten? Siis ennen kuin sinne pykättiin ABC-liikennemyymälä kaikilla mausteilla?


En saa enää mistään tiikeriä tankkiini, en voi kerätä helmisimpukoita Shelliltä, ja iso on ikävä jopa  Meksikonlahden saastuttajaa BP:tä.


Miten tähän on tultu? Miten pellervolaisen maalaisliiton osuuskauppa on saanut Suomesta näin täydellisen niskaotteen?  Ovatko kaiken takana bonukset, nuo salakavalat sitouttajat, pienyrittäjien tappajat?


Vai onko tämä kansallinen monopoli kuitenkin parempi kuin jokin globaali ketju?  Eikö todellakaan ole välimuotoa, jossa kaikki kukat saisivat kukkia rauhassa ja antaa oman värinsä kimppuun? Olisi pieniä ja suuria, hyviä ja keskinkertaisia – olisi vaihtelua ja valinnan vapautta. Pitääkö kaiken olla ylivaltaista ja hegemonistista, suurinta ja kauneinta?


Ehkä minun, salaa S-tilini bonusrahojen lisääntymistä seuraavan jäsenen pitäisi pitää pienempää ääntä? Ehkä olen vain ammattini puolesta kateellinen, että joku onnistuu myynti- ja markkinointiponnisteluissaan  näin täydellisesti? Liekö parasta vaieta, heittäytyä ABC:n syliin ja uskoa mitä ala-asteikäinen tyttö radiossa meille aikuisille vakuuttaa: Me huolehdimme sinusta!