Tavallinen päivä hankehallinnossa

 

Ja taas mikään ei toimi! Tietokone on jumissa heti aamusta, kirjanpidon raportointiohjelmaa päivitetään eli sinne ei pääse, puhelin soi tauotta ja sähköposteihinkin pitäisi reagoida. Pitäisi tehdä maksatushakemus, viestintäsuunnitelma, vääntää kättä kirjanpitäjän ja graafikon kanssa. Täytyy vastata ministeriön väelle, osahankkeiden työntekijöille ja omalle esimiehelle. Välillä sitä miettii minkä vuoksi tällaista työtä tekee. Kolme ihmistä hallinnoimassa kymmenen miljoonan euron hanketta on liian vähän. Mielenterveys- ja päihdehankkeen hankehallinnossa harvoin näkee sitä työnsä tulosta eli sitä, että on oikeasti mukana mahdollistamassa parempia palveluja kuntalaisille.

 

Rahalla saa työtä

 

Hankehallinnon työ eroaa monessa suhteessa monesta muusta työpaikasta. Raha luo työtä, erityisesti hankehallinnossa. Jollei hanke olisi saanut ministeriöstä rahaa, moni olisi nyt ilman työtä tai tekisi jotain muuta, niin minäkin. Myös palvelut pysyisivät samanlaisena kuin aina ennenkin, sillä tavallisessa kunnan työssä palvelujen kehittämiseen ei ole työntekijä- eikä taloudellisia resursseja. Haaste kuitenkin tulee siinä, mitä sitten kun raha ja hanke loppuvat? Jäävätkö hyvät käytännöt oikeasti kuntiin elämään, kun hanketyöntekijöitä ei olekaan varaa palkata kunnan palkkalistoille ja uusia toimintoja ei olekaan varaa ylläpitää. Vastaus kysymykseen on kyllä ja ei. Hankkeen voi ajatella olevan onnistunut, jos edes kolmasosa uusista innovaatioista ja toimintatavoista jää elämään hankkeen jälkeen.

 

Vapaus ja vastuu

 

Hanketyön paras puoli on sen dynaamisuus. Hanketyössä ei voi tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan. Jos jossain työssä oppii tekemään seitsemää asiaa yhtä aikaa, niin tässä. Työssä myös oppii koko ajan jotakin uutta ja on pakko astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle päivittäin. Hanketyölle tunnusomaista on suuri vapaus ja vastuu. Kukaan ei valvo työtuntien kertymistä, työtä voi tehdä missä vain milloin vain, ja tämä saattaa aiheuttaa myös halua mennä siitä mistä aita on matalin. Vastuu tulee kuitenkin siinä, että työn vapaudesta huolimatta, kykenee tekemään työnsä sata lasissa, sillä ei ole ketään, joka paikkaisi huonosti tehtyä tai tekemättä jätettyä työtä.

 

Innostuneisuus auttaa jaksamaan

 

Mikä sitten hektisessä hankehallinnossa auttaa jaksamaan? Innostuneet hanketyöntekijät. Kun hallinnoijan roolista laskeutuu hetkeksi ruohonjuuritasolle katsomaan mitä maakunnissa hankerahalla tehdään, tulee oikeasti hyvä mieli ja kokemus siitä, että tekee tärkeää työtä ja että raha on mennyt oikeaan osoitteeseen. Innostus on suuri aidosti kehittää ja parantaa mielenterveys- ja päihdepalveluja ja keksiä dynaamisia ja luovia ratkaisua. Tällaisia tapaamisia hanketyöntekijöiden kanssa on liian vähän, mutta ne auttavat jaksamaan erityisesti silloin, kun mikään ei onnistu.