Joulun odotus alkaa joka vuosi jo varhain syksyllä. Ensimmäiset joululaulut kajahtelevat tavarataloissa lokakuun lopulla, kauppojen hyllyt ovat väärällään jouluaiheista krääsää, postilaatikko täyttyy päivittäin joululahjakatalogeista ja media on pullollaan mainoksia ideoista joululahjoiksi. Ikkunoihin syttyvät jouluvalot, kodit täyttyvät joulukoristeista, ja aikakauslehtien jokavuotinen ”muhkea joulunumero” antaa vinkit ja reseptit herkullisen joulupöydän luomiseksi.

Joulu on ilon, lämmön ja yhdessäolon juhla. Liian usein siitä muodostuu kuitenkin valtava ylenpalttisen kulutuksen ja stressin aika. Mitä tänä vuonna ostaisin vanhemmille, kollegalle tai naapurin tädille? Pakkohan sitä on jotenkin ystäviä ja sukulaisia muistaa. Miten ehdin kiertää kauppoja kaiken muun kiireen lomassa?

Joulu on aina ollut minulle rakas ja tärkeä juhla. Myönnän kuitenkin kuuluvani itsekin näihin ”joulustressaajiin”, jotka haluavat tehdä kaikille läheisilleen jouluyllätyksiä, ja ostaa hienoja ja kalliitakin lahjoja.

Lapsuudestani muistan, kuinka äitini jokaisena jouluna palatessaan kotiin töistä joululoman alkaessa pudotti Pelastusarmeijan joulupataan 100 -markan setelin. Hänen onnellinen joulumielensä syntyi näin. Olen ehkä imenyt äidin maidossa tämän ajattelumallin, vaikkakin se vasta nyt 40-v täytettyäni on yhtäkkiä noussut minulle tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Olen yhä enenemässä määrin kiinnostunut ympäristöni hyvinvoinnista, jätteiden minimoinnista,
kierrätyksestä ja yleensäkin hyvän joulumielen tuottamisesta muuten kuin konkreettisen materian kautta. Toisen auttaminen tai elämyksen lahjoittaminen voi olla esinettä paljon arvokkaampi.

Erilaiset lahjat ovat viime vuosien aikana nousseet yhä suurempaan suosioon. Hetken surffailtuani löysin muutaman mielenkiintoisen vaihtoehdon:

Kirkon ulkomaan apu tarjoaa mahdollisuuden antaa eettisen ja ekologisen lahjan, joka auttaa kehitysmaissa apua tarvitsevia. Plan – kummius voi olla hieno vaihtoehto lahjaksi ystävälle, jonka arvoihin kuuluu tärkeänä osana toisen auttaminen. Helsingin seudun ympäristöpalvelut tarjoavat ideoita jätteettömiin joululahjahankintoihin teemalla ”Fiksu vähentää jätettä”.

Ostamme perheen ja lähisukulaisteni kanssa hyvin vähän lahjoja aikuisten kesken, joulusta nautitaan ennen kaikkea hyvän ruoan ja yhdessäolon merkeissä. Lapset ovat perinteisesti saaneet pakettinsa, joita kuitenkin tuntuu joka joulu kasaantuvan yhä korkeampi vuori kerrallaan. Lasten joulumieli tuntuukin olevan mitattavissa lähinnä lahjavuoren korkeudella.

Haluan tehdä tästä joulusta erilaisen, ja antaa läheisilleni krääsän sijaan elämyksiä joululahjaksi. Aineettomissa lahjoissa on ideaa: ne ovat konkreettinen keino samalla säästää luontoa ja vähentää jätteiden määrää. Lahja, joka on materian sijasta kokemus, antaa samalla lahjan saajalle usein myös nautinnon yhdessäolosta.

Tänä jouluna kääräisen pakettiin rakkaille veljentytöilleni ”lahjakortin”, joka oikeuttaa heille päivän vesipuistossa tädin kanssa. Saan itse oman lahjani kirmatessani innokkaiden vesipetojen kanssa päivän ajan erilaisissa liukumäissä tai poreammeissa. Mietintämyssyssäni pyörivät kuumeisesti lahjavaihtoehdot puolisolleni ja vanhemmilleni. Valintani voisi olla vaikkapa teatteri- tai konserttiliput, keilailta tai viinikurssi. Tai miksipä en antaisi kuukauden halonhakkuuta, kymmenen kerran silityspassia, hammaslääkärin tarkastuskäyntiä tai vaikka kuumailmapallolentoa!

Tästä joulusta tulee hieman aiempia erilainen. Olen valmis, joulu voi tulla.