Aamulla alkaa heti kokous saavuttuani työpaikalleni. En vaihda sisäkenkiä, koska minulla on kävelykengät jalassa joita voin käyttää sisälläkin. Kun olemme hetken olleet pienehkössä neuvottelutilassa tiiviisti istuen, alan haistamaan jotain kammottavaa hajua. ”Mistä tulee tuo kauhea haju?”, kysyn mielessäni. En paikallista heti hajun lähdettä. Hetken päästä tajuan, että hajuhan tulee minusta, tarkemmin sanottuna kengästäni. Punastun. Voi pa….minullahan on kengässäni varmaan koirankakkaa. Nyt pitäisi päästä pesemään kenkääni vessaan.

Vihdoin tulee tauko ja kiirehdin vessaan. Huh kun kakka on sitkeässä. En saa sitä millään pois kun ei ole pesuharjaakaan. Kun jatkamme kokousta, tuntuu siltä että haju velloo vieläkin nenässäni. Toivottavasti muut eivät haista sitä.

Olen kyllästynyt lähiöni koirankakkoihin. Joka aamu kun kävelen junalle, näen runsaasti koirankakkoja reittini varrella tiellä ja tien reunalla. Väistelen niitä sujuvasti tai vähemmän sujuvasti. Varsinkin yksi rinteen reunus on täynnä kakkaa. Se taitaakin olla koirien virallinen vessa. Ei ole mikään esteettinen näky. Keväällä haju on kamala. Vähän kauempana kävelytien yksi aukio oli täynnä kakkaläjiä viime talvena. Niitä oli kymmeniä….ja keskellä tietä. Näky oli kammottava. Suunnittelin, että ostan spraypullon ja merkkaan kaikki kakat punaisella. Otan kakoista kuvan ja lähetän paikallislehteen. Heräisivätköhän ihmiset?

Espoon järjestyslain 4 luvun Eläimet 14 § mukaan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612.

Kun kakka on jätetty törkeästi tielle, olen rohjennut sanoa koiran omistajille: ”Et kai jätä jätöstä tuohon keskelle, sehän pitää korjata pois”. Tällöin omistaja vain mulkaisee vihaisesti, ei sano mitään saatikka, että keräisi jätöksen pois. Silloin kyllä sapettaa! Joskus saan hyviä selityksiä kuten ”kerään ne kun palaan”, ”kun nuorisokin heittää kaljapulloja tielle” tai ”lumiaura heittää ne sitten sivuun”.

Kerran poikani tuli kotiin ärtyneenä. Hän oli kaatunut pyörällään koiranläjiin. Takki meni heti pesukoneeseen, kengät pesuun ja pyörän takapyörästä olikin niin pirun vaikeaa saada kakkaa pois. Sitä ennen pyörä oli ehtinyt sotkea varaston lattian. Kerran taas oli taloyhtiöni omalle pihalle jätetty jätös. Näytti ihan siltä kuin talon oma asukki oli sen siihen leikkialueen läheisyyteen jättänyt. Talossa asuu pikkulapsia. Haloo! Edes oman talon asukkaat eivät huolehdi yhteisestä viihtyvyydestä. Olen nähnyt kakkatilanteen alueella jo kymmenen vuotta ja parannusta asiaan ei ole tullut. Tuntuu, että jätökset vain lisääntyvät vuosi vuodelta.

Mistä tämä voisi johtua? Ovatko koirat lisääntyneet? Onko koiranulkoiluttajista tullut välinpitämättömämpiä? Eikö YHTEINEN viihtyvyys kiinnosta? Ollaanko ylipäätänsä välinpitämättömämpiä ympäristöstä eli heitetään ja jätetään roskia? Ollaanko laiskempia: "Kun toi jättää jätän minäkin"? Vai onko roskiksia vain liian vähän eli ei viitsitä kantaa koirankakkapussia pitkää matkaa? Minulla on ollut muutaman kerran koira hoidossa tässä lähiaikoina. Huolehdin, että roskapussit tulivat mukaani. Koira teki ison tarpeensa ja keräsin kiltisti kakan pussiin vaikka vähän ällöttikin. Jouduin tosiaankin kantamaan kakkapussia aika pitkän matkan kun roskista ei ollut vastaan. Lopulta jouduin viemään sen omani taloyhtiöni roskikseen. Matkan aikana jouduin vetämään useasti koiran pois, ettei vaan nuuhki saatikka syö toisten koirien kakkoja. En haluaisi valittaa mutta YÄK yhden ja kaikkien puolesta!